Puy du Fou: onvergetelijke afspraak met de geschiedenis

Puy du Fou werd door Tripadvisor onlangs uitgeroepen tot populairste Franse themapark. Hoog tijd dus om na te gaan hoe het onder meer Disneyland en Parc Astérix het nakijken geeft. We namen eind juni de proef op de som en trokken verwachtingsvol naar de Vendée. We vonden er geen duizelingwekkende rollercoasters, maar geraakten helemaal in de ban van de beklijvende shows met adembenemende gladiatorengevechten, stoere Vikings en dappere musketiers! Ze worden vertolkt door acrobaten, acteurs, dansers, ruiters en artiesten van absoluut topniveau. Een ervaring die alle lof zeker rechtvaardigt!

We beginnen met het minder goede nieuws: bij Puy du Fou valt er zeer veel te beleven, waardoor het haast onmogelijk wordt om alles in een dagtrip te bundelen. Gelukkig telt het park ook vijf hotels, keurig ingekleed volgens een roemrijk tijdperk. Wij verbleven in de meest recente accommodatie: La Citadelle. Eenmaal voorbij de ophaalbrug word je meteen ondergedompeld in de sfeer van de middeleeuwen. Het plaatje klopt helemaal: van de receptionist getooid in de outfit van een page, over het overdadige buffet in het restaurant, tot de dikke houten balken en weelderige stoffen op de kamer. Zelfs de toiletten vormen een knipoog naar ‘het gemak’ waar edelen ooit hun behoeften deden!

Spektakel alom
Het Grote Park is slechts een steenworp van alle hotels verwijderd. Je treedt er binnen in een bijzondere wereld, waar verbeelding en spektakel centraal staan. Absolute blikvangers zijn de zeven hoofdshows, opgebouwd rond uiteenlopende historische thema’s. We starten ons avontuur met de ‘Dans van de Spookvogels’. Tijdens dit halfuur durende sprookje cirkelen arenden, gieren, pelikanen en andere indrukwekkende soortgenoten door het luchtruim. Ze scheren rakelings over je hoofd op hun duikvlucht naar de meester-valkeniers. De stemmige muziek creëert ondertussen een mooie spanningsboog. Absolute climax is de kleurrijke finale met 210 vogels van uiteenlopend allooi.

Flitsende acteurs en meesterlijke special effects
Na afloop reppen veel toeschouwers zich meteen naar de volgende voorstelling. Om het maximale uit je trip te halen, valt er geen tijd te verliezen. Met een Émotion Pass kan het allemaal wat rustiger en geniet je voor een kleine meerprijs van een gereserveerde plaats. Zeker het overwegen waard! Onze tweede halte: de riddershow ‘Le secret de la lance’, meteen ook de favoriet van mijn echtgenote. De actie komt je vanuit alle ooghoeken tegemoet, met waanzinnige capriolen van ruiters te paard, heroïsche zwaardgevechten en een lans met magische krachten. De decorwissels – plots ‘verdwijnt’ de kasteelmuur! – slaan iedereen met verstomming. De technici van Puy du Fou zijn grootmeesters in special effects en maken wereldwijd furore. Onder meer de paardenshow ‘Raveleijn’ in de Efteling draagt hun signatuur. Huzarenstukje is het 360 graden roterende podium bij de show ‘Le Dernier Panache’, waarbij wilde golven plots dreigend opdoemen of er voor je ogen een verrassingsaanval in het bos ontspint.

Strijd der gladiatoren
Puy du Fou laat het Oude Rome herrijzen in een reusachtig colosseum met maar liefst zevenduizend plaatsen. Het publiek wordt in twee kampen opgedeeld: de Galliërs en de Romeinen. Zelfs de meest passieve medemens vuurt zijn favorieten luidkeels aan. In een tijdspanne van veertig minuten spelen zich de meest kleurrijke taferelen af: van een parade met legionairs, geiten en struisvogels, over een paardenrace met vierspannen tot epische gladiatorengevechten. Heel stil wordt het wanneer ook tijgers en leeuwen de arena betreden. Tot slot mag een vleugje romantiek uiteraard niet ontbreken. Dat de geschiedenis daarbij nogal zwart-wit wordt voorgesteld, lijkt niemand te deren.

Puy du Fou Académie
Het park viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en bouwt gestaag verder aan zijn toekomst. Puy du Fou beschikt zelfs over een eigen basisschool, waar kinderen kennis maken met artistieke disciplines als theater, gymnastiek en dans. Hun ontluikende talent spreiden ze een eerste keer ten toon met het ‘Ballet des Sapeurs’, een grappige ode aan de ‘stomme’ slapstickfilms.

Sfeervolle minidorpjes
Tussen de voorstellingen door dwalen we door kleine dorpjes, elk uit een andere tijdvak. Ambachtslui dragen bij tot een authentieke sfeer. De restaurantjes en drankstanden werden eveneens in een aangepast jasje gestopt. Puy du Fou slaagt er op die manier wonderwel in om niet al te commercieel over te komen. Uiteraard zijn er voldoende spullen en souvenirs voor handen, maar ze worden je nooit echt opgedrongen.

Cinéscénie: groot, groter, grootst
Ons avontuur eindigt niet wanneer de zon ondergaat. Integendeel zelfs, want het absolute huzarenstukje moet dan nog komen. La Cinéscénie is een van de grootste avondvoorstellingen ter wereld. Meer dan 2.400 acteurs nemen je mee op een reis doorheen de Franse geschiedenis. Om je een idee te geven van de grootsheid laten we de cijfers spreken: voor elke voorstelling zijn er 28.000 kostuums nodig, worden 850 pijlen vuurwerk afgeschoten en 20 drones, 150 waterjets en meer dan 3.000 3D-projectors ingezet. Zelfs acteurs als Gérard Depardieu en Alain Delon leenden hun stem aan het spektakel! We kaarten nog even na en keren voor een laatste keer moe maar voldaan terug naar onze middeleeuwse bedstee.

Goed om weten:

  • La Cinéscénie vindt vanaf halfweg juni elke vrijdag en zaterdag plaats. De tickets voor 2018 zijn binnenkort verkrijgbaar.
  • Op de avonden zonder Cinéscénie ben je met de licht- en fonteinenshow ‘Les Orgues de Feu’ verzekerd van een sfeervolle voorstelling.
  • Niet alle voorstellingen zijn geschikt voor de allerkleinsten. De avondshows beginnen laat. ‘Les Amoureux de Verdun’ – een permanente wandeling door de nagebootste loopgraven van WOI - wordt best wel rauw gebracht. Hier raden we mama’s en papa’s aan om het zelf eerst te proberen.
  • Puy Du Fou omvat zowel openlucht- als indoorspektakels, al lijkt het ons allemaal aangenamer bij een mild zonnetje. Op zeer warme dagen zijn een hoed en zonnecrème uiteraard aangewezen.
  • De Franse vertelstemmen zijn wat moeilijk om volgen, maar dankzij de meeslepende verhaallijnen heb je nooit het gevoel iets te missen. De Nederlandstalige audiogids vonden wij meer storend dan verrijkend.

Praktische informatie
Het Grote Park van de Puy du Fou is open van april tot september en tijdens de eindejaarsfeesten. Het park bevindt zich op 3u15 rijden van Parijs en Bordeaux en 1u van Angers en de luchthaven van Nantes. Voor treinreizigers rijden dagelijks 6 pendelbussen tussen het treinstation van Angers en Puy du Fou. Op minder dan een uur rijden van de badplaatsen van de Vendée (tweede belangrijkste toeristische departement van Frankrijk).

Alle info en tickets: www.puydufou.com

Win een weekend Puy du Fou! Klik snel verder naar volgende link: Win een reis