Met Belvilla naar Luxemburg; Groots hertogdom

“Als een postkaart”, zo omschreef wielercommentator José De Cauwer het Luxemburgse landschap n.a.v. de recente passage van de Ronde van Frankrijk. Een lofzang waarmee we na een bezoekje aan het Groothertogdom volmondig instemmen. Avonturier, cultuurminnaar, fijnproever of shoppingfanaat, … Ons kleinste buurland heeft voor elk type toerist heel wat in petto. Vanuit onze Belvilla-vakantiewoning in Eschdorf leerden we dit prachtige land in al haar facetten kennen!

Prachtige natuur
Wanneer je Luxemburg doorkruist, gaat achter elke bocht een nieuwe ontdekking schuil. De natuur krijgt vrij spel, wat resulteert in bruisende watervallen, ongerepte bossen, kleurrijke fauna en flora en idyllische valleien. Een vakantiewoning te midden van zoveel schoons lijkt ons dan ook geen slecht idee. Belvilla biedt in de regio de keuze uit verrassende, betaalbare verblijven met een uiteenlopende capaciteit. Ze bevinden zich op locaties waar altijd iets te beleven valt. Wie een uitje met de kids plant, kunnen we bijvoorbeeld een prachtige vakantiewoning in Eschdorf aanbevelen. De gigantische tuin (inclusief doolhof!) staat garant voor uren speelplezier voor de (b)engeltjes, terwijl de mama’s en papa’s van hun glaasje Luxemburgse wijn nippen. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich het natuurpark van de Boven-Sûre. Met zijn hoogvlaktes, rotsformaties en bosrijke hellingen vormt het een belangrijke aantrekkingspool voor sportievelingen en romantici. Het centrale stuwmeer biedt heel wat mogelijkheden voor niet-gemotoriseerde waterrecreatie, zoals zwemmen, duiken, surfen en zeilen. Goed om weten: de eigenaar van onze vakantiewoning stelt op eenvoudig verzoek kano’s ter beschikking. Waterpret verzekerd!

Luxemburg koestert zijn natuur en deelt zijn erfgoed graag met zijn gasten. Dat vertaalt zich onder meer in diverse originele natuurmusea en informatiepunten. Het Maison du Parc onthult bijvoorbeeld heel wat geheimen over het natuurpark van de Boven-Sûre. Een bezoekje aan de meer dan duizend jaar oude burchtruïne in Ech-sur-Sûre vormt een waardige afsluiter van een dagje ontspanning, cultuur en natuur.

Mooiste balkon van Europa
Het Groothertogdom Luxemburg is kleiner dan de provincie West-Vlaanderen. Veel bezienswaardigheden en mooie stadjes (Clervaux, Diekirch, …) bevinden zich binnen fietsafstand, maar zijn omwille van de vele kuitenbijters niet voor iedere sterveling weggelegd. Voor wie meerdere dagen in de omgeving neerstrijkt, is een uitstapje naar de hoofdstad Luxemburg een onbetwiste aanrader. Ze bevindt zich hoog op een zandstenen rots, waar de rivieren Alzette en Pétrusse samenvloeien. De promenade langs de stad, de Corniche, wordt terecht omschreven als ‘het mooiste balkon van Europa’. Beneden bevindt zich het Pétrussedal, een uitgestrekt park, dat enkel voor fietsers en wandelaars toegankelijk is.

De kapel van Wim Delvoye
De stadskern en haar oude wijken maken sinds 1994 deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Wie ze een bezoekje brengt, begrijpt meteen waarom. Je struint er langs architecturale pareltjes uit diverse tijdvlakken en stijlstromingen. De restanten van middeleeuwse forten, vele monumentale gevels en hedendaagse architectuur brengen een interessante kruisbestuiving teweeg. De bevolking oogt al even divers. Luxemburg is met voorsprong de meest kosmopolitische hoofdstad van Europa. De hoofdzetels van diverse financiële instellingen lokken inwoners uit alle windstreken. Dat weerspiegelt zich ook op het culturele aanbod, met veel internationale kunstenaars en meertalige producties. Tijdens ons bezoekje aan het hedendaagse kunstmuseum Mudam lopen we zomaar onze landgenoot Wim Delvoye tegen het lijf. Zijn installatie in het Mudam oogt als een grote gotische kapel. Het grote verschil: op de glasramen prijken geen heiligen, maar wel radiografieën van skeletten en vrijende koppeltjes. “In Luxemburg kan nu eenmaal veel meer dan in de meeste Belgische musea”, vertrouwde de flamboyante kunstenaar ons toe. Van een heel andere orde is het Villa Vauban, een prachtig gerestaureerde villa, die o.a. de Nederlandse schilderkunst van de gouden eeuw (17e eeuw) belicht. Liefhebbers van klassieke muziek komen eveneens aan hun trekken. De thuishaven van het Luxemburgse Filharmonische Orkest is alleen al omwille van haar gedurfde ronde architectuur een ommetje waard.

Bamkuch
Luxemburg Stad staat te boek als een shoppingwalhalla. Je flaneert langs winkels van tal van bekende merken, maar ontdekt ook meer kleinschalige boetieks. De keuze is ruim, het vereiste budget al evenzeer. Aan fijne eetadresjes geen gebrek. Van de klassieke brasserie tot ‘fine dining’: de Luxemburgse restaurants zijn van alle markten thuis. Hou tijdens het winkelen in de verkeervrije Grand-Rue zeker ook eens halt bij Maison Oberweis. Uit alle richtingen dingen de kleurige macarons, taarten en pralines naar je aandacht. Een echte streekspecialiteit is de Bamkuch, een cake die met zijn laagjes doet denken aan een boomstam met zijn jaarringen.

Het hele jaar een goed idee
Gezinsuitstappen, wandelen, fietsen of een romantisch ommetje, Luxemburg weet te bekoren met zijn overvloed aan natuurlijke ruimte, gastvrije karakter, gevarieerd cultuuraanbod en tal van sport- en ontspanningsmogelijkheden. Nog op zoek naar het gedroomde kader voor een herfst- of wintervakantie of nu al reisplannen voor 2018 aan het smeden? Kies je vakantiewoning via www.belvilla.be en geniet van een onvergetelijke trip!

Over Belvilla
Belvilla profileert zich als full-serviceaanbieder voor het zorgeloos (ver)huren van een vakantiewoning. De reisorganisatie onderscheidt zich met unieke en betaalbare adresjes op aantrekkelijke locaties. Belvilla biedt woningen in 24 landen, is marktleider in de Benelux en één van de leidende Europese spelers in de vakantiewoningenverhuur. De organisatie bestaat ruim 35 jaar en verzorgde in 2016 bijna 5 miljoen overnachtingen in ruim 22.000 vakantiehuizen. Zoeken en boeken gaat eenvoudig op www.belvilla.be. Je kan geduerende 48u een optie op een woning optie nemen, om te overleggen met familie of vrienden. Belvilla maakt deel uit van de holding @Leisure Group. Alle info lees je na via www.belvilla.be of telefonisch op het nr. 03-808 09 54.

Win een reischeque van Belvilla t.w.v. 250 euro, click snel door naar http://www.karaat.be/win_een_reis